Regeneratie in de voedsel- en agrarische sector
We duiken dieper in regeneratie binnen de voedsel- en landbouw industrie. Ontdek hoe regeneratieve landbouw de principes van de circulaire economie omarmt door de kringloop van voedingsstoffen te sluiten en bovendien bijdraagt aan (het herstel van) gezonde ecosystemen.
Regeneratieve landbouw past circulaire principes toe
De principes van regeneratieve landbouw sluiten nauw aan bij de circulaire economie. Traditionele landbouwpraktijken zijn gericht op extractie en lineaire processen, waarbij grondstoffen worden gebruikt en vervolgens als afval worden afgedankt. Regeneratieve landbouw past circulaire principes toe waarbij de kringloop van voedingsstoffen wordt gesloten. Dit betekent dat organisch materiaal wordt teruggevoerd naar de bodem, waar het wordt afgebroken en weer wordt gebruikt als voedingsstoffen voor nieuwe gewassen. Op deze manier wordt de bodem gezond gehouden en blijft de vruchtbaarheid behouden voor toekomstige generaties.
Regeneratie landbouw: Een nieuwe benadering
Regeneratieve landbouw draagt bovendien bij aan het herstellen én versterken van de grond en natuurlijke ecosystemen op deze landbouwgrond. In tegenstelling tot conventionele landbouwpraktijken, die vaak leiden tot bodemuitputting en biodiversiteitsverlies, streeft regeneratieve landbouw naar het opbouwen van gezonde, veerkrachtige ecosystemen. Dit wordt bereikt door methoden zoals het gebruik van organische meststoffen, holistisch grazen, agroforestry, polyculturen, en het minimaliseren van inputs. Regeneratieve landbouw kijkt daarbij naar het geheel: niet alleen naar de productie van voedsel, maar ook naar het herstel van bodems, het bevorderen van biodiversiteit en het verbeteren van de waterhuishouding. Hierin is de lokale context van belang voor de aanpak, en dient de natuur als voorbeeld voor alles.
De principes van regeneratieve landbouw sluiten nauw aan bij de circulaire economie.
Het belang van regeneratieve landbouw in de voedsel- en agrarische sector
Een theelepel met grond bevat om en nabij zes miljard micro organismen. Als de bodem gezond is, produceert hij meer voedsel en voeding, slaat hij meer koolstof op en verhoogt hij de biodiversiteit. Als we op de huidige manier blijven verbouwen, hebben we over 50 jaar niet voldoende grond meer om de bevolking te voeden. Door gezonde bodems te cultiveren, wordt de opname van water en voedingsstoffen verbeterd, wat leidt tot een verhoogde productiviteit en kwaliteit van gewassen. Bovendien draagt regeneratieve landbouw bij aan het vastleggen van koolstof in de bodem, waardoor het een belangrijk instrument wordt in de strijd tegen klimaatverandering.
Kansen en uitdagingen in de voedsel- en agrarische sector
Hoewel de principes van regeneratieve landbouw veelbelovend zijn, zijn er nog steeds uitdagingen te overwinnen. Zo moeten boeren vaak investeren in nieuwe technieken en kennis om de overstap naar regeneratieve praktijken te maken. Daarnaast kan de marktvraag naar regeneratief geproduceerd voedsel nog achterblijven, waardoor het voor boeren moeilijk kan zijn om de omschakeling te rechtvaardigen. Initiatieven zoals het Regenerative Innovation Portfolio die actief door Route Circulair worden ondersteund bieden hierin een oplossing door de waardeketen te betrekken bij de transitie van de boer. Regeneratieve landbouw biedt nu dus al enorme kansen, zowel voor boeren als voor consumenten die op zoek zijn naar gezonde, duurzaam geproduceerde voeding.
Tijd voor het planten van zaadjes: Onze lees, kijk- & luistertips
Deze blog is de derde in een reeks van blogs #RegeneratieReeks. Elke #RegeneratieReeks blog sluiten we af met het planten van zaadjes: lees, kijk- en luistertips voor verdere verdieping.
Lees: Het boek ‘Rijke Grond / Dirt to Soil: One Family’s Journey into Regenerative Agriculture’ door Gabe Brown biedt een inspirerende kijk op regeneratieve landbouwpraktijken
Kijk: De documentaire ‘The Need to GROW’ verkent de urgentie van regeneratieve landbouw en de rol die het speelt in het voeden van de groeiende wereldbevolking
Luister: De podcast serie ‘The Regenerative Agriculture Podcast’ van John Kempf waarin experts en boeren hun ervaringen delen met regeneratieve landbouwpraktijken en de voordelen ervan voor mens en planeet, via Spotify