Regeneratie in de textielsector
De textielsector staat wereldwijd bekend als een van de meest vervuilende industrieën. In deze blog staan we stil bij de mogelijkheden die regeneratie biedt voor verduurzaming van de textielsector.
Bekende uitdagingen in de textielsector
De huidige textielsector heeft een grote ecologische en sociale voetafdruk. Overmatig materiaalgebruik en afval, de energie-intensieve productie van textiel, milieuschade door het gebruik van schadelijke chemicaliën en de sociale uitbuiting en oneerlijke arbeidsomstandigheden: de uitdagingen zijn enorm. De vaak complexe en internationale textielketens staan verduurzaming veelal in de weg. Over de gehele keten is er een gebrek aan transparantie, er zijn verschillen in wet- en regelgeving en omdat textiel vaak bestaat uit een mix van vezels, coatings en chemicaliën, is het lastig om textiel aan het einde van de levensduur op een hoogwaardige manier te recyclen.
Regeneratie in de textielsector
Gelukkig biedt regeneratie perspectief voor de textielsector. Regeneratie gaat verder dan duurzaamheid en circulariteit: het draait om herstellen, vernieuwen en een positieve impact maken op ecosystemen en gemeenschappen. Dit betekent minder focus op het gebruik van nieuwe materialen en meer nadruk op circulaire modellen waarin producten worden hergebruikt, gerepareerd en gerecycled. Is het gebruik van nieuwe materialen noodzakelijk? Dan van regeneratieve oorsprong: materialen zijn biobased en worden geproduceerd op landbouwgrond en in ecosystemen die hier juist van herstellen in plaats van uitgeput raken.
Het gebruik van regeneratieve materialen zoals hennep, linnen, bamboe en katoen kan de CO2-uitstoot van kledingproductie- en recycling drastisch verlagen.
De sociale impact van regeneratie
Regeneratie betekent ook investeren in eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden en inclusieve arbeidspraktijken. Door te kiezen voor transparante toeleveringsketens en samen te werken met kleinschalige, lokale producenten kan de sector bijdragen aan een eerlijkere economie. Certificeringen zoals Fair Wear en B Corp bieden richtlijnen voor bedrijven die zich willen inzetten voor een positieve sociale impact.
Regeneratieve initiatieven in de textielsector
Verschillende organisaties werken al aan regeneratie binnen de textielindustrie. Zoals Fibershed: Deze non-profitorganisatie ondersteunt boeren die regeneratieve landbouw toepassen voor vezelproductie, zoals wol en hennep. Ze creëren lokale productieketens die de ecologische voetafdruk van textiel verkleinen. En denk bijvoorbeeld ook aan Patagonia’s Regenerative Cotton Project: Het bedrijf ondersteunt met dit project boeren die regeneratieve landbouwmethoden toepassen in de katoenteelt, waardoor de bodemkwaliteit wordt verbeterd en CO2 wordt vastgelegd.
Regeneratie als route naar een duurzame textielindustrie
Hoewel de textielsector grote uitdagingen kent, biedt regeneratie een krachtig alternatief voor de huidige lineaire en destructieve praktijken in de textielsector. Door minder materialen te gebruiken, biobased en circulaire innovaties toe te passen en sociale rechtvaardigheid centraal te stellen, kunnen we een regeneratieve textielsector realiseren.
Tijd voor het planten van zaadjes: Onze lees, kijk- & luistertips
Deze blog is de vierde in een reeks van blogs #RegeneratieReeks. Elke #RegeneratieReeks blog sluiten we af met het planten van zaadjes: lees, kijk- en luistertips voor verdere verdieping:
Lees: ‘The Regenerative Business’ van Carol Sanford over hoe bedrijven regeneratieve principes kunnen toepassen, inclusief de textielindustrie.
Kijk: ‘De wereld van Dutch Design: Kleding’ over Nederlandse designers die regeneratieve oplossingen bieden voor de textielindustrie.
Luister: ‘Hoe regeneratieve landbouw de textielindustrie kan redden” met Stijntje Jaspers van Fibershed Nederland’ via Spotify.