Koolstofboeren
Je verwacht het misschien niet maar naast de zware industrieën stoot ook de landbouw veel CO2 emissies uit, namelijk 17% van de totale nationale uitstoot1. Het is dus belangrijk dat de agrarische sector overstapt naar een duurzamer landbouwmodel. Gelukkig heeft deze sector een manier gevonden om boeren hierbij te helpen zónder dat de boer voor alle kosten hoeft op te draaien. In deze blog vertellen we je er graag meer over.
Wat is het?
Koolstofboeren werkt volgens hele natuurlijke principes: planten hebben CO2, water en zon nodig om te groeien en zetten dit om in zuurstof en biomassa. Sommige biomassa wordt geoogst als voedsel voor mens of dier. Andere biomassa blijft achter op het land en komt als organische stof in de bodem terecht en voedt hiermee het bodemleven. Hoe meer en hoe langer deze biomassa wordt vastgehouden in de bodem, hoe meer CO2 zich dus niet meer in de lucht maar in de bodem bevindt.
Koolstofkredieten: een nieuw verdienmodel voor boeren
Het langdurig vastleggen van CO2 in de bodem levert een bijdrage aan CO2 vermindering en dus het tegengaan van opwarming van de aarde. Omdat er steeds meer bedrijven zijn die hiervoor willen (of moeten) betalen om hun klimaatdoelstellingen te behalen, is de koolstofkrediet (carbon credit) in het leven geroepen. Dit zijn verhandelbare certificaten die één metrische ton CO2 of een soortgelijke hoeveelheid broeikasgas uit de atmosfeer vertegenwoordigen. Ze worden gegenereerd door projecten die bijdragen aan het verminderen van de uitstoot, in dit geval via de bodem. Bedrijven of overheden kopen vervolgens deze kredieten om hun eigen CO2-uitstoot te compenseren en zo bij te dragen aan het bereiken van klimaatdoelen.
Koolstof kredieten bieden de boer een verdienmodel voor het verduurzamen van het bedrijf.
Regeneratieve landbouw praktijken helpen de boer
Wereldwijd zijn er verschillende technieken om extra CO2 vast te leggen in de bodem. Regeneratieve landbouw praktijken bieden de boer veel handvatten. Het verminderen van intensieve bewerking van landbouwgrond bevordert bijvoorbeeld betere waterinfiltratie en vermindert bodemerosie. Ook houtwallen en bloemstroken langs de akkers met diepgewortelde plantensoorten binden koolstof uit de atmosfeer in de bodem. Deze regeneratieve praktijken dragen niet alleen bij aan het verminderen van de impact van landbouw op het milieu, maar geven boeren ook de kans om koolstofkredieten te verdienen en een extra bron van inkomsten.
De toekomst van koolstofboeren
De vraag naar koolstof projecten met boeren neemt alleen maar toe. Daarom is de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) bijvoorbeeld begonnen met het verbinden van bedrijven en boeren om lokaal koolstof vast te leggen. En heeft de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse 80 koolstofcertificaten van vier lokale boeren gekocht om de uitstoot van 1,5 miljoen vierdaagse gasten te compenseren. Lely heeft Route Circulair gevraagd om te helpen bij het ontwikkelen van een propositie om de CO2-uitstoot van Lely te compenseren door het uitgeven van koolstofkredieten aan Lely’s eigen klanten. De kredieten stellen de boeren in staat de transitie te maken naar low carbon farming.
Koolstofboeren biedt een duurzame oplossing voor CO2-reductie én extra inkomsten voor boeren via koolstofkredieten. Samenwerkingen zoals bij de Nijmeegse Vierdaagse tonen de praktische haalbaarheid en met de groeiende vraag naar dergelijke projecten komt een duurzamer landbouwmodel steeds dichterbij.
Tijd voor het planten van zaadjes: Onze lees, kijk- & luistertips
Deze blog is de vijfde in een reeks van blogs #RegeneratieReeks. Elke #RegeneratieReeks blog sluiten we af met het planten van zaadjes: lees, kijk- en luistertips voor verdere verdieping:
Lees: “Koolstofvastlegging als organiserend principe voor economie en ecologie”, een recente marktverkenning die decentrale overheden en andere organisaties handelingsperspectieven geven om tot effectieve koolstofvastlegging te komen.
Kijk: VPRO Tegenlicht aflevering “Greed is green” over wat er gebeurt als je de natuur een prijs geeft.
Luister: ”Investing in Regenerative Agriculture and Food” over de nieuwste ontwikkelingen in regeneratieve landbouw en carbon farming.
Bronnen:
1 https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-broeikasgassen/welke-sectoren-stoten-broeikasgassen-uit-?