Blog #2 Regeneratie in de bouw
Duurzaam en regeneratief bouwen zijn overlappende, maar verschillende manieren van bouwen. Binnen duurzaam bouwen wordt er gestreefd naar een vermindering van impact op het milieu, waarbij het bijvoorbeeld gaat over een gezond leefmilieu, het gebruik van duurzame materialen, en energie-efficiëntie. We gaan in deze blog dieper in op de verschillende manieren waarop dit toegepast in de praktijk en waarom het zo belangrijk is voor onze route naar een circulaire samenleving.
Regeneratief bouwen, wat is het?
Er zijn verschillende toepassingen van duurzaam bouwen, elk met hun eigen focus. Regeneratief bouwen is een manier van bouwen die verder gaat dan duurzaam bouwen. Door niet alleen de impact op het milieu te verminderen, maar zelfs een positieve bijdrage te leveren aan de leefomgeving. Bijvoorbeeld doordat een gebouw ook CO2 opslaat. Door natuur, omgeving en sociale aspecten mee te nemen in de ontwerpfase, ontstaat architectuur die de omgeving versterkt.
Biobased bouwen
Nederland heeft als doel gesteld om in 2050 volledig circulair te zijn. Hiervoor is het tussendoel een halvering van het gebruik van primaire grondstoffen in 2030, evenals 50% CO2-uitstootreductie. De bouwsector is een grootgebruiker van primaire grondstoffen die niet hernieuwbaar zijn en daarom wordt er momenteel veel aandacht gevestigd op de overstap naar biobased materialen. Biobased materialen zijn materialen die op korte termijn weer kunnen terug groeien waarbij ze CO2 opnemen en opslaan, zoals wol, hennep en hout (1 kuub hout compenseert circa 1 ton CO2). Het gebruik van deze materialen biedt uitkomst, maar wordt nog niet op grote schaal toegepast. Om een beter beeld te vormen van biobased bouwen, bezoek de Kennisbank Biobased Bouwen (https://www.biobasedbouwen.nl/).
Regeneratief bouwen is een manier van bouwen die verder gaat dan duurzaam bouwen.
Biobased bouwen in Nederland
Ondanks de vele voordelen en mogelijkheden van biobased materialen worden ze in Nederland nog lang niet altijd toegepast. De belangrijkste reden hiervoor is dat men het niet gewend is om met deze materialen te werken en dus eerder naar traditionele bouwmaterialen grijpt. Daarnaast is er in Nederland ook weinig ruimte voor houtproductie, waardoor er meer geleund moet worden op import. Door veel opdrachtgevers wordt bovendien nog niet actief gevraagd naar het gebruik van biobased materialen en zijn architecten minder vertrouwd met biobased materialen.
Daarbij lijkt de implementatie van biobased materialen nu nog veelal af te hangen van de vraag van eindgebruikers, die nog niet uit zichzelf los lijkt te komen.
De kansen
In principe biedt biobased bouwen dus weinig technische belemmeringen. Ten aanzien van het planten van productiebossen rijst alleen de vraag waar die bossen moeten komen. Al roept een bos in je achtertuin hoogstwaarschijnlijk minder weerstand op dan bijvoorbeeld een windmolen. Daarbij kan het gebruik van biobased materialen bijdragen aan de overkoepelende klimaat- en circulaire doelstellingen die Nederland zichzelf heeft gesteld. De meer CO2-neutrale productie van materialen maakt biobased bouwen op korte termijn al een aantrekkelijke keuze. Biobased bouwen biedt kansen voor het introduceren van nieuwe businessmodellen. Denk bijvoorbeeld aan een boer die overstapt van het houden van vee naar het groeien van biobased materialen.
Vergeleken met een aantal jaar geleden is regeneratie in de bouw een onderwerp dat steeds meer is gaan leven. Meer en meer partijen zetten stappen naar een regeneratieve manier van bouwen.
Zaadjes planten
Ook deze blog sluiten we af met het planten van zaadjes: lees, ontdek, kijk- en luistertips voor verdere verdieping.
Ontdek: Gebruik deze tool voor het vergelijken van biobased materialen ontwikkeld door Climate Cleanup Foundation, Holland Houtland, provincie Zuid-Holland en Ocra met data van NIBE en Holland Houtland. https://oncrabio.web.app/tool
Luister: Een podcast van De Bouwklup ‘DE BOUW BELOFTE’ #035 Er kan al genoeg, onder andere te beluisteren via Spotify en Youtube.
In de volgende blog zullen we je verder meenemen in het onderwerp regeneratie, maar dan in de context van de voedselindustrie.