Hoe is de Circulaire Volwassenheidsmeting tot stand gekomen?
In de Circulaire Volwassenheidsmeting komen theorie en praktijk samen. We combineren een wetenschappelijke basis ontwikkeld aan de universiteit met de praktijkervaringen van ondernemers die vooroplopen in de circulaire economie.
Waar wetenschap en praktijk samen komen
Samen met Arjen Wierikx, promovendus aan de TU Eindhoven en Hogeschool Utrecht, is de Circulaire Volwassenheidsmeting afgelopen jaren wetenschappelijk significant onderbouwd. In zijn onderzoek ging Arjen door meer dan 700 wetenschappelijke papers en zag hij dat er maar liefst 125 circulaire meetmodellen en meer dan 365 prestatie indicatoren bestaan om circulariteit te meten. Op basis van deze vergelijking en analyse is de Circulaire Volwassenheidsmeting ontwikkeld.
Leren doe je het beste uit de praktijk
Daarom bestaan de aanbevelingen die we doen op het resultatenplatform uit de geleerde lessen van meer dan 30 circulaire pioniers zoals LC Packaging, Auping, Interface, Philips, DSM en Repeat Audio. En we blijven door ontwikkelen. De premium Circulaire Volwassenheidsmeting is de afgelopen jaren uitgevoerd bij verschillende organisaties uitt allerlei sectoren zoals Brouwerij ‘t IJ, Mr. Marvis, Timpaan, HiFi Klubben, Bakkersbrigade, Ouwehand Bouw, Servilocker en Beelen Mobility. De feedback uit deze trajecten passen we toe in de verdere ontwikkeling van de Circulaire Volwassenheidsmeting.
Werken aan een circulaire en duurzame economie moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om de Circulaire Volwassenheidsmeting gratis aan te bieden. Ook is de meting in het Engels beschikbaar te stellen. Op deze manier maken we werken aan circulariteit toegankelijk voor een breder publiek.
En zo passen wij het toe in de praktijk
Er zijn ondertussen al heel wat organisaties met ons aan de slag gegaan met de resultaten van de Circulaire Volwassenheidsmeting. Zo hebben wij met onder andere Gemeente Amsterdam, Provincie Utrecht, tot Horsman Group en Service Logistics Forum, concrete handvatten en vervolgstappen kunnen uitwerken om de transitie naar circulair, werkelijkheid te maken. Benieuwd naar de Route Circulair van deze en meer organisaties die met de Circulaire Volwassenheidsmeting aan de slag zijn gegaan?
“De Circulaire Volwassenheidsmeting is zo’n instrument, uniek in zijn soort, met een wetenschappelijk ontwikkelde en gevalideerde kern.”
Arjen Wierikx aan het woord over de Circulaire Volwassenheidsmeting
Holistisch kijken
Er zijn veel instrumenten en tools waarmee je iets kunt zeggen over de mate van circulariteit van een bepaald proces of een onderdeel van de organisatie. Als je echter de circulaire prestatie van de organisatie in zijn geheel in kaart wilt brengen, is een holistische perspectief noodzakelijk, waarbij er ook gekeken wordt naar de rol in het ecosysteem. De Circulaire Volwassenheidsmeting is zo’n instrument, uniek in zijn soort, met een wetenschappelijk ontwikkelde en gevalideerde kern.
Continu verbeteren
Hoewel circulair denken en doen al in 1966 is geïntroduceerd, neemt het pas in de afgelopen tien jaar een grote vlucht. Het is daarmee een relatief jong vakgebied, waar we op continue basis met elkaar aan het verkennen en aan het leren zijn. Dit zal nog wel even zo verder gaan voordat we hier een soort van evenwicht hebben bereikt. De ontwikkeling van de Circulaire Volwassenheids Meting vindt haar oorsprong in het Design Science Research denken. Dit betekent dat we recht doen aan het nog ontwikkelende vakgebied en het instrument stap voor stap doorontwikkelen, aanscherpen en uitbreiden. Pas als we met elkaar de hand op kunnen steken en kunnen zeggen “nu ben ik 100% circulair” hebben we ons doel gehaald (en kunnen we onze lauweren rusten).