DigiC – Digitalisering in de Circulaire Bouweconomie
Na een uitgebreide verkenningsfase in opdracht van de ROM Utrecht Region is in 2022 DigiC – “digitalisering in de circulaire bouweconomie” opgezet en opgewerkt naar een volwaardig programma. Samen met meer dan 30 leden uit de publieke-, private- en kennissector, wordt er aan verschillende innovatieprojecten gewerkt op het snijvlak van digitalisering en circulair bouwen en zijn er meerdere kennisdocumenten over dit onderwerp gepubliceerd.
De context
In 2021 is de ROM Utrecht Region samen met Route Circulair gestart om het circulaire landschap in kaart te brengen in de regio Utrecht. Na een periode met grondige deskresearch, gesprekken met relevante partijen, missietafels en een uitgebreide ecosysteemanalyse, is geconcludeerd dat de regio waarin de ROM Utrecht Region actief is een uniek bedrijvencluster dat gericht is op ‘Digitalisering in de circulaire bouweconomie’. Na het organiseren van meerdere ‘missietafels’ is de input van verschillende stakeholders opgehaald en samengebracht tot een gedragen missie en route kaart. Het opgerichte programma moet bijdragen aan het opschalen en betaalbaar maken van duurzame woningbouw en het vinden van goede afstamming van innovatie uit de markt met relevante spelers (publiek-privaat. Dit heeft geleid tot de start van DigiC, een publiek-privaat programma dat de circulaire bouweconomie versnelt door middel van digitalisering.
De vraag
In oktober 2022 is het DigiC programma officiëel van start gegaan, met de missie “DigiC versnelt de digitale circulaire bouweconomie in Nederland door het voeden van het innovatie ecosysteem op het gebied van fabrieksmatig bouwen, digitalisering van de gebouwde omgeving en slimme bouwlogistiek”. Het primaire doel van het programma is om gedurende vier jaar minimaal twintig innovatieprojecten aan te jagen en op te werken, samen met een groeiend aantal leden. Route Circulair blijft de ROM Utrecht Region hierin ondersteunen en maakt deel uit van het DigiC team.
DigiC ondersteunt en initieert innovatie door het verzamelen en bij elkaar brengen van kennis en mensen.
De aanpak
DigiC ondersteunt en initieert innovatie door het verzamelen en bij elkaar brengen van kennis en mensen. Door partijen (bedrijven, overheidsinstellingen en kennisinstellingen) in de regio te kennen ontstaat een netwerk. Het DigiC programma inventariseert de behoeften, knelpunten en capaciteiten van de partijen in haar netwerk. Dit is de kennis waarmee DigiC van het eigen netwerk vervolgens een onderlinge community uitbouwt. Binnen deze community doet DigiC aan business development om vraag en aanbod, probleem en oplossing, toepassing en toepassingsgebied samen te laten komen. Dit leidt tot nieuwe innovatieprojecten, die worden opgewerkt en aangejaagd en waar vervolgens weer kennis uit wordt verspreid.
Het resultaat
Route Circulair helpt de ROM Utrecht Region om DigiC op de kaart te zetten. We zetten het team op, voeren het programmamanagement uit en ontwikkelen kennispapers. Daarnaast werven en begeleiden we de innovatieprojecten, introduceren we het leden model, en alle andere activiteiten die nodig zijn bij het opwerken en verbeteren van het programma. Zodoende bestaat het DigiC team inmiddels uit zes circulaire professionals, het netwerk uit meer dan 35 toonaangevende organisaties, zijn er meerdere kennisdocumenten gepubliceerd en worden er momenteel 9 innovatieprojecten aangejaagd en opgewerkt, met meer dan een handvol projectkansen in de pijplijn.
“DigiC is écht een doe-organisatie. We praten niet te veel, het is gewoon dingen doen.”
Directeur ROM Utrecht region
Arjan van den Born