Circulair Amsterdam in 2050
Om een goed beeld te krijgen van de huidige mate van circulariteit binnen het MKB in Amsterdam, hebben we meerdere premium Circulaire Volwassenheidsmetingstrajecten uitgevoerd bij bedrijven in diverse sectoren. De verzamelde resultaten uit deze Volwassenheidsmetingen, inclusief de geïdentificeerde behoeften en uitdagingen van ondernemers, zijn vertaald naar een concreet advies voor beleidsontwikkeling voor de gemeente Amsterdam.
De context
Amsterdam wil in 2050 een circulaire stad zijn. Een stad waar waardevolle materialen en grondstoffen hergebruikt worden en er geen afval geproduceerd wordt. Het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) vormt 90% van het Amsterdamse bedrijfsleven. Samen zijn zij verantwoordelijk voor 50% van de CO2-uitstoot en dragen zij voor 60% bij aan de milieukosten door materiaalgebruik.
Met de Agenda Circulair 2023 – 2026 zet de gemeente Amsterdam een grote stap voorwaarts. Eén van de speerpunten van de Agenda Circulair is de ondersteuning van het lokale MKB middels een structurele ondersteuning aanpak Circulaire Economie (CE) voor ondernemers. Die ondersteuning aanpak is verder uitgewerkt in een ‘’Strategie stimuleren circulaire bedrijvigheid (programma MKB)’’.
De vraag
De gemeente Amsterdam heeft Route Circulair gevraagd om middels het toepassen van premium circulaire volwassenheidsmetingen bij een aantal lokale ondernemers, enerzijds het MKB direct te ondersteunen bij het zetten van de volgende stappen richting circulair ondernemerschap en anderzijds meer kennis te vergaren over de uitdagingen en kansen voor MKB in de circulaire transitie. Gedurende het proces is ook de dialoog aangegaan met lokale ondernemers over de rol van de gemeente in de circulaire transitie van het lokale mkb. De opgehaalde inzichten stellen de gemeente Amsterdam instaat om de ondersteuningsaanpak voor het MKB en de beleidsinstrumenten effectiever vorm te geven.
Met de Agenda Circulair 2023 – 2026 zet de gemeente Amsterdam een grote stap voorwaarts.
De aanpak
Om inzicht te vergaren in de huidige circulariteit van het MKB in de gemeente Amsterdam, zijn meerdere premium Circulaire Volwassenheidsmeting-trajecten uitgevoerd bij MKB-ondernemers uit verschillende sectoren.. De nulmeting resulteert in een (visueel) overzicht dat, verspreid over tien thema’s en zes niveaus, de volwassenheid van circulariteit binnen een bedrijf overzichtelijk maakt. De meting helpt bedrijven actiegericht met circulariteit, zorgt ervoor dat zij weten wat hun vervolgstappen zijn en geeft hun aanknopingspunten om met andere partijen op dit thema samen te werken.
Het traject omvatte een (1) kick-off met de deelnemende bedrijven, de (2) Volwassenheidsmeting op 10 bedrijfsvoeringsthema’s, (3) interviews waarbij werknemers uit verschillende delen van de bedrijven werden betrokkenen en (4) een werksessie bij de ondernemers om inzichten te vertalen naar acties. Deze sessie diende als basis voor de verdere uitwerking en implementatie van circulaire kansen en uitdagingen binnen de bedrijven, gericht op het versterken van hun circulariteit. De overkoepelende resultaten en geïdentificeerde behoeftes en uitdagingen van ondernemers zijn geformuleerd tot een concreet advies voor beleidsinzet voor de gemeente Amsterdam.
Het resultaat
Het project heeft drie belangrijke resultaten opgeleverd voor de gemeente Amsterdam: concrete aanbevelingen voor beleidsinzet voor circulair ondernemen, bewustwording en activatie bij lokale ondernemers om verdere stappen te zetten richting circulariteit, en inzicht in de circulaire uitdagingen en kansen van ondernemers.