Op weg naar verduurzaming in autoschadeherstel
Uitdaging
Stel je voor: hoeveel auto-onderdelen worden er jaarlijks vervangen? En wat als we die berg aan afval drastisch konden verminderen? Nationale-Nederlanden stelde zichzelf precies die vraag. Ze wilden de potentiële milieuvoordelen blootleggen die schuilen in het gebruik van tweedehands onderdelen voor de meest voorkomende auto-reparaties. Hun doel: een helder beeld krijgen van de milieu-impactverschillen tussen nieuwe en gebruikte onderdelen, en die kennis gebruiken om de hele keten in beweging te krijgen. Route Circulair en Hedgehog kregen de taak om een managementpresentatie te ontwikkelendie het management/MT van de schadeverzekeringstak zou inspireren en in staat stelt tot het nemen van strategische keuzes.
Aanpak
Hedgehog nam de leiding in het beoordelen van de milieuimpact van de verschillende herstelwerkzaamheden. Onder begeleiding van Hedgehog, ging NN aan de slag met het verzamelen van data bij garages. Om de impact echt concreet te maken, voerden we levenscyclusanalyses (LCAs) uit op de top 3 vervangingsonderdelen: koplampen, voorruiten en bumpers. We vergeleken de milieu-impact van een gloednieuw onderdeel met die van een tweedehands alternatief. Route Circulair maakte de vertaling van impact naar concrete acties: Wat betekent deze milieuimpact voor Nationale-Nederlanden en aan welke knoppen kunnen zij draaien om impact te verminderen?
Resultaten
Wat bleek? Voor veel onderdelen verandert het vervangingsproces nauwelijks, of je nu een nieuw of gebruikt onderdeel monteert. De echte winst voor het milieu zit ‘m in het hergebruik van onderdelen waardoor geen nieuwe productie hoeft plaats te vinden! Maar er was meer. Tijdens het onderzoek ontdekten we dat garages soms heel verschillende manieren hanteren om dezelfde reparatie uit te voeren. Dit gaf NN waardevolle inzichten in de “hotspots” voor optimalisatie binnen de verschillende procedures.
Route Circulair bundelde de gedetailleerde LCA-resultaten van Hedgehog met hun expertise in circulaire strategie en ketensamenwerking en creëerde een overtuigend slide deck voor het MT. Dit liet niet alleen zien hoe NN zelf impact kon verminderen, maar ook de keten kon activeren om aan de slag te gaan met circulariteit. De kwantitatieve aanpak van Hedgehog en de kwalitatieve input van Route Circulair creëerden een stevige basis voor NN om hun autoschadeherstel processen fundamenteel te verduurzamen.
Alle drie de organisaties kijken terug op een leuke en zeer soepele samenwerking. Meer weten, neem contact op!