Hoe zorg je dat jouw mkb-maakbedrijf duurzaam blijft groeien?
Route Circulair is een ondersteunende partner van Midpoint Brabant en geeft invulling aan het lerend netwerk Duurzaam Produceren dat valt onder het programma Slimmer Werken om de toekomstbestendigheid, innovatiekracht en wendbaarheid van de mkb-maakindustrie in Midden-Brabant te bevorderen.
De context
De maakindustrie is een cruciale pijler van de regionale economie in regio midden-Brabant en levert economische waarde en werkgelegenheid. De huidige maakindustrie is vaak lineair ingericht. Dat betekent dat er producten gemaakt worden, gebruikt worden en vervolgens verbrand worden. Er gaan daardoor veel grondstoffen verloren die steeds schaarser worden. Vanuit nieuwe wetgeving worden producten van onderdelen en producten steeds meer verantwoordelijk voor de circulariteit van hetgeen dat zij produceren.
Deze sector is dus aan verandering onderhevig op het gebied van circulariteit. Tegelijkertijd is de vraag naar technisch vak personeel hoger dan het aanbod en dat maakt het vinden van personeel een grote uitdaging. Het vinden van oplossingen om circulair te produceren en tegelijkertijd de arbeidsproductiviteit te verhogen is een flinke uitdaging voor de maakindustrie. Dit is de reden dat Midpoint Brabant als regio versneller een het lerend netwerk duurzaam produceren is gestart.
De vraag
Midpoint Brabant fungeert als het economisch samenwerkingsprogramma van Midden-Brabant en vormt de schakel tussen bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. De organisatie bevordert de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven op het gebied van mens en technologie door regionale innovatieve Labs (Lerende Netwerken) op te zetten. Deze labs bundelen regionale kennis en expertise, maken deze praktisch toepasbaar, en stimuleren open innovatie binnen Lerende Netwerken.
Midpoint Brabant heeft Route Circulair gevraagd om samen te werken in het projectmanagement van het Lab Duurzaam Produceren. Hierbij wordt een kernteam opgezet, bestaande uit bedrijven, experts en onderwijspartners, en wordt er een Lerend Netwerk voor open innovatie in de circulaire maakindustrie gecreëerd. De rol die Route Circulair als projectleider zal invullen, richt zich op het pragmatisch verbinden van de juiste partijen (onderwijs, experts en ondernemers) om vervolgens met deze verschillende partijen pilots uit te voeren rondom het circulair verwerken van reststromen en het verhogen van arbeidsproductiviteit.
Route Circulair zet haar expertise in circulariteit en haar ervaring in het opbouwen van publiek-private samenwerkingen en ecosystemen in om actief bij te dragen aan de ontwikkeling van het Lab Duurzaam Produceren.
Route Circulair zet haar expertise in circulariteit en haar ervaring in het opbouwen van publiek-private samenwerkingen en ecosystemen in om actief bij te dragen aan de ontwikkeling van het Lab Duurzaam Produceren.
De aanpak
Het doel van deze opdracht is om een aantal cases van ondernemers uit te werken tot concrete actieplannen. Dit omvat onder andere het opstellen van een actieplan met de juiste interventie voor de specifieke praktijkvraag van de ondernemer, het koppelen van de praktijkvraag aan de juiste (onderwijs)experts, en de verdere ontwikkeling van het Lerend Netwerk. Het uiteindelijke doel is om te werken naar de oprichting van een test locatie voor het op industriële schaal verwerken van reststromen en biobased materialen, waar meer pilots uitgevoerd kunnen worden in samenwerking met gemeente, onderwijsinstellingen, ondernemers en startups.
Het resultaat
Dat komt nog! We zijn volop onderweg met Midpoint Brabant om het MBK in de Brabantse maakindustrie toekomstbestendig, innovatief en wendbaar te maken.
Volg onze route en sluit je aan bij het groeiende netwerk aan organisaties, bedrijven en overheden die hard op weg zijn naar een circulaire economie.