Regeneratie: wat is het en wat is de link met circulariteit?
Waar moet jij aan denken bij het woord ‘regeneratie’? Zonder te weten wat het precies betekent, denk je misschien al aan woorden als herstel of vernieuwing. Heel goed, want het heeft hier alles mee te maken! Regeneratie is een proces van hergroei, herstel of vernieuwing van iets dat beschadigd, versleten of misschien wel verloren is geraakt. Regeneratie kan in verschillende contexten en disciplines
Van extractie naar regeneratie
Onze huidige economie is vooral gericht op extractie: we onttrekken materialen uit de aarde (om er daarna producten van te maken en die uiteindelijk weer weg te gooien als afval). Door de planetaire grenzen van de aarde is dit geen houdbaar systeem. Regeneratie biedt een oplossing. Al miljarden jaren lang regenereren (of herstellen) natuurlijke systemen zichzelf.
Overstappen op een regeneratief model houdt in dat we deze natuurlijke systemen beginnen na te bootsen. Neem de landbouwsector als voorbeeld. Bij regeneratieve landbouw worden enkel nog methodes toegepast die de natuur in staat stellen bodems te herstellen, de biodiversiteit te vergroten en biologisch materiaal te geven aan de aarde.
Regeneratie en de circulaire economie
Bij Route Circulair houden we ons volop bezig met de versnelling naar een circulaire economie. Circulariteit zien we als een middel om regeneratie te bereiken. In de circulaire economie bestaat geen afval. Producten en materialen worden in de loop gehouden. Dit kan een technische loop zijn waarbij producten en materialen bijvoorbeeld worden gepareerd of refurbished en dan weer gebruikt kunnen worden. Maar dit kan ook een biologische loop zijn waarbij producten en materialen biologisch afbreekbaar zijn en door de natuur worden opgenomen en uiteindelijk weer teruggegeven. Door de materialen in de biologische loop op een regeneratieve manier te telen en de materialen bij afbraak ook weer terug te voeren naar de aarde, houden we de natuur in stand, herstellen we deze en kan zelfs rewilding plaatsvinden.
Bij Route Circulair houden we ons volop bezig met de versnelling naar een circulaire economie. Circulariteit zien we als een middel om regeneratie te bereiken.
Zaadjes planten: Onze lees, kijk- & luistertips
We sluiten elke Regeneratie Route blog af met het planten van zaadjes: lees, kijk- en luistertips voor verdere verdieping.
Lezen: Het boek ‘Regeneration’, geschreven door Paul Hawken
Kijken: De film ‘Kiss the Ground’, onder andere te zien via Netflix
Luisten: Een podcast van BNR ‘Dit is… het regeneratieve businessmodel’ (eerste 16 minuten), onder andere te beluisteren via Spotify
In de komende blogs zullen we meer vertellen over hoe regeneratie er in de praktijk uitziet, waarbij we je eerst meenemen naar regeneratie in de bouw.