Project

NBD Biblion

De Vraag

In 2019 benaderde NBD Biblion, dé integrale servicepartner op het gebied van fysieke media, digitale informatie services en logistieke diensten voor bibliotheken, ons met de vraag: wat kunnen wij doen met de 2 miljoen boeken die jaarlijks bibliotheken moeten worden afgeschreven ten behoeve van collectiebeheer en bij het afval belanden? Zo kwamen wij samen met NBD Biblion en top circulair ontwerper Ronald Lewerissa (Generous Minds) op het idee om een nieuw circulair concept op de markt te brengen: de Biebox.
Heb jij wel eens een marathon gerend? Ben je bekend met de afstand hoofdkantoor DE naar Amsterdam? Heb je wel eens onder de Eifeltoren gestaan? Stel je die lengte nu eens voor keer 135? Als je het aantal boeken dat jaarlijks moet worden afgeschreven en weggegooid door bibliotheken op een stapel zou leggen, zou de grootte hiervan gelijk zijn aan de hierboven beschreven afstanden… Een schokkende 40+ km aan boeken waarvan zowel de literaire als materiële waarde onnodig wordt verspild als gevolg van collectiebeheer. Dàt, terwijl 1 op de 6 Nederlanders van 16 jaar of ouder problemen ervaart met lezen. Dàt, terwijl grondstoffen steeds schaarser worden en we verantwoordelijk moeten omgaan met ons afval. Zonde én onnodig. Dit moet en kan anders! Met de Biebox!

de context

aanpak

Samen met NBD en Ronald Lewerissa zijn we het afgelopen halfjaar de business case van de Biebox gaan uitwerken. De Biebox: Het woord zegt het al: een daadwerkelijke box gemaakt van al die afgeschreven bibliotheekboeken en boordevol “refurbished” boeken, op thema gesorteerd in de binderij van NBD Biblion. Straks op diverse plaatsen in Nederland te vinden. Voor een ieder om een boek uit mee te nemen en in je pauze, onderweg, thuis op de bank of op vakantie te lezen.
Het resultaat is het fysieke circulair product de Biebox, waarmee klanten niet alleen de klantervaring kunnen verbeteren, per meegenomen boek verlaag je gelijktijdig de CO2-voetafdruk, verminder je afval en behoud je de literaire en materiële waarde. Door boeken toegankelijker te maken stimuleer je tevens een diverse groep mensen om vaker te lezen en help je ze de weg naar de lokale bibliotheek te vinden. Zo draagt de Biebox -tastbaar- bij aan het verwezenlijken van jouw duurzaamheidsambitie(s). Zo werken we niet alleen om duurzaam impact te maken voor onze klant NBD Biblion, maar ver daarbuiten. Met veel plezier.

resultaat

Bekijk ook deze projecten

Route Circulair           © 2020          Privacy & Terms         Algemene Voorwaarden