Project

NBD Biblion

De Vraag

In 2019 benaderde NBD Biblion, dé integrale servicepartner op het gebied van fysieke media, digitale informatie services en logistieke diensten voor bibliotheken, ons met de vraag: wat kunnen wij doen met de 2 miljoen boeken die bibliotheken jaarlijks moeten afschrijven ten behoeve van collectiebeheer en bij het afval belanden? Zo kwamen wij samen met NBD Biblion en top circulair ontwerper Ronald Lewerissa (Generous Minds) op het idee om een nieuw circulair concept op de markt te brengen: de Biebox.
Heb jij wel eens een marathon gerend? Heb je wel eens onder de Eiffeltoren gestaan? Stel je de lengte van zo’n marathon of van de Eiffeltoren nu eens voor keer 135. Wanneer je het aantal boeken dat jaarlijks moet worden afgeschreven en weggegooid door bibliotheken op een stapel zou leggen, zou de grootte hiervan gelijk zijn aan de hierboven beschreven afstand. Een schokkende 40+ kilometer aan boeken met zowel literaire als materiële waarde wordt onnodig verspild als gevolg van collectiebeheer. Dát terwijl 1 op de 6 Nederlanders van 16 jaar of ouder problemen ervaart met lezen. En dát, terwijl grondstoffen steeds schaarser worden en we verantwoordelijk moeten omgaan met ons afval. Zonde én onnodig: dit moet en kan anders. Met de Biebox!

de context

aanpak

Samen met NBD Biblion en Ronald Lewerissa zijn we de business case van de Biebox gaan uitwerken. Het woord zegt het al: de Biebox is een daadwerkelijke box gemaakt van afgeschreven bibliotheekboeken én gevuld met ‘refurbished’ boeken, die zorgvuldig zijn geselecteerd en gesorteerd in de binderij van NBD Biblion. De Bieboxen zijn al op diverse plaatsen in Nederland te vinden: zoals in de wachtruimte van het Dijklander Ziekenhuis en bij een locatie van RCN Vakantieparken.
Het resultaat is het fysieke circulair product de Biebox, waarmee klanten niet alleen de klantervaring kunnen verbeteren maar per meegenomen boek ook de CO2-voetafdruk wordt verlaagd, afval vermindert en de literaire en materiële waarde wordt behouden. Door boeken toegankelijker te maken, stimuleer je tevens een diverse groep mensen om vaker te lezen en help je ze de weg naar de lokale bibliotheek te vinden. Zo draagt de Biebox -tastbaar- bij aan het verwezenlijken van jouw duurzaamheidsambitie(s). En werken we niet alleen om duurzame impact te maken voor onze klant NBD Biblion, maar ook ver daarbuiten. Met veel plezier. De Biebox staat inmiddels op meerdere plekken in het land en wordt overal met veel enthousiasme ontvangen. Momenteel zijn we bezig om de Biebox op nog veel meer plekken te krijgen.

resultaat

Bekijk ook deze projecten

Route Circulair           © 2020          Privacy & Terms         Algemene Voorwaarden